Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

נעילת גלגלים ברכב ללא ABS

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4723 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

איך מתנהגים במצב חירום כאשר הרכב ללא ABS ?

עשיתי כמה "ניסוים" (כמובן בכביש פתוח ללא אף אחד בסביבה) להבין איך הרכב שלי מתנהג במצב חירום.

בברקס חזק מדי ההרגשה שאני מקבל היא גלגלים ננעלים והתחלקות מסוימת לצדדים (כאשר ההגה ישר).

לא ניסיתי לבדוק האם יש תגובת הגה תוך כדי ההתחלקות כי הכביש היה צר מדי לניסוי הזה.

זאת אני שואל לאחר קורס נהיגה מתקדמת, אך זה היה על רכב מתקדם יותר עם מערכת ABS ו ESP ושכחתי לשאול מה התנהגות נכונה כשאין את המערכות האלו.

• תגובות 45
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

הרכב שעליתי עליו אחרי הלימוד נהיגה הוא פאסאט 94 בלי כל המערכות.

בצומת קרית אתא יום גשום אחד מישהו בלם לפניי ואני ננעלתי על הברקסים חשבתי שאצליח להתחמק אם אסובב תהגה ...אמנם לא התנגשתי בו אבל ברגע שהשתחררו הברקסים האוטו פשוט עשה 180 מעלות....היום 6 שנים אחרי בדיעבד בזכות הרכב הזה אני חושב למדתי לנהוג כמו שצריך.

בכל מקרה מהניסיון שלי כשהגלגלים ננעלים אין הגה. צריך לפמפם על הברקס ... לא פשוט בלי abs או יותר נכון קל להגיד קשה לביצוע.

ברכבים קטנים כמו פגו 206 בלי abs תנעל ברקסים ב90 קמש האחורה ממש מרקד לו.אם אתה שואל אותי. אני כשרציתי ללמוד נכנסתי לחניון אוטובוסים (בגשם) ופשוט למדתי לראות איך הרכב מגיב

[הערת הנהלה - הדברים נכתבו ע"י מישהו שאינו מבין בנהיגה ואין ללמוד מהם דבר]

פורסם

לא מפמפמים על הברקס, בולמים חזק בכל הכוח בלי לעזוב! כנראה שלא למדת לנהוג כמו שצריך.

רכב בלי ABS עם צמיגים תקינים בעת בלימה ונעילת גלגלים ימשיך ישר ללא סטיה,בעת נעילת גלגלים וצורך להתחמק ממכשול פשוט עוזבים את הברקס,מסיטים את ההגה לצד שאליו רוצים לברוח ומיד בלימה חזקה עד שהרכב עוצר.

לא מפמפמים לא עוזבים את הברקס עד שלא צריך לעזוב את הברקס,כל דבר שתעשו חוץ מלהחזיק את הברקס יאריך את מרחק הבלימה שלכם.

Bayerische Motoren Werke

Abarth 595

פורסם

אורן היו לך כמה טעוית.

כמובן, שהגלגל ננעל והרכב מחליק, אין הגה.

מה שהכי מומלץ לעשות, אם יש לך קו-ישר חד משמעי תנעל ברקס בכל הכוח. (בולם הכי מהר והכי טוב).

אם יש מכשול ואתה צריך לסטות, פעולת הגה רכה ולא חדה, ופמפומים בברקס.

[הערת הנהלה - התרגול פה, כפי שהוסבר, להמנעות ממכשול - שגוי]

הפמפומים בעצם נותנים לגלגל חלקי סיבוב, וכך עצם חוזר האחיזה לכמה מאיות שניה.

החיסרון בנסיעה ללא ABS, שאתה צריך לפעול בקור רוח ובמהירות, וגם אז לא תגיע לביצועים כמו שלה (כמה עשרות פמפומים בשניה, סתם השוואה קטנה, במטוס F16 יש לך אם אני זוכר נכון 500-600 פמפומים בשניה,ושם ישנם 3 בוכנות, שוב, אם אני זוכר נכון.)

אין ספק שABS מערכת חשובה מאוד.

אבל, אפשר גם בלעדיה בחלק מהמצבים, כמובן שצריך לנהוג מתון ורגוע כשאין ABS, ואף להגדיל גם בפי2 את המרחק מהרכב מלפנים.

לגבי סטייה, לא אמורה ליהיות, אבל, ברכבים עם מרחק סרנים קטן תיהיה סטייה חדה ומהירה יותר, ולכן צריך ליהיות ערני.

אצלי לדוגמא, הרכב לא סוטה כמעט בכלל במהלך נעילת גלגלים, זה מניסיון לא גדול טפו טפו טפו.

פורסם

לא מפמפמים שום דבר לא בקו ישר ולא בפניה,אם אתם להוטים לפמפם משהו תמצאו לכם בחורה.

אני לא יודע מאיפה אתם מביאים את הדברים האלו כי זה בכלל לא מה שמלמדים בקורסי נהיגה מתקדמת,אז כדאי לכם לקחת אחד.

בלימה חזקה,סטיה מהמכשול ובלימה חזקה שוב,בלי פמפום.

על רטוב בלי ABS כדאי לשמור מרחק יותר מהרגיל,על יבש לא.

על יבש רכב בלי ABS יעצר לפני רכב עם ABS.

Bayerische Motoren Werke

Abarth 595

פורסם

תודה על התגובות, בדיוק מה שחשבתי.

עכשיו לחלק המעשי אני רוצה לבדוק את ההתנהגות הנל, האם אתם מכירים שטח פתוח באזור המרכז שאפשר לנצל אותו למטרה זו?

וכמה שחיקה יש לבלמים ולגלגלים בעת עצירה כזאת ? (אני שואל כי זה הרכב שלי ולא בא לי לשרוף גלגלים ורפידות על בדיקות)

תודה

פורסם

על יבש מספיק נעילת גלגלים אחת כדי לגרום למדרגה בצמיג ואז תצטרך להחליף אותו,לבלמים הבלאי מואץ אבל לא משהו מיוחד.

Bayerische Motoren Werke

Abarth 595

פורסם

עזיבת בלמים סטיה ושוב לחיצה לא כול נהג יצליח לעשות מהלחץ,הייתי עד בצומת גולני שנהג על אופל קאדט נעל את הגלגלים וסובב את ההגה כדי להתחמק מרכב לפניו,ברגע שהוא הבין שההגה לא משפיע הוא עזב את הבלמים והרכב התנגש בגדר הבטיחות,לשם היה גם מכוון ההגה.

היום: סיטרואן c3 2026 / סיטרואן c3 2024

פעם: פיאט דובלו 2002, פיאט פנדה 2011, רנו קליאו 2012, סיטרואן קקטוס 2016, מיצובישי ספייס סטאר 2014, רנו קליאו 2022.

פורסם

זה שלא יצליחו לעשות את זה מלחץ זה דבר אחד, אבל זה מה שצריכים לעשות.

בשביל לבטל את אלמנט הלחץ צריך לעשות קורס נהיגה.

Bayerische Motoren Werke

Abarth 595

פורסם
על יבש מספיק נעילת גלגלים אחת כדי לגרום למדרגה בצמיג ואז תצטרך להחליף אותו,לבלמים הבלאי מואץ אבל לא משהו מיוחד.

בלימה אחת וצריך להחליף צמיגים ?? נסחפת קצת, אפילו מאד.

שום מדרגה לא תווצר מבלימת חירום אחת, וגם לא מכמה בלימות (שמן הסתם יהיו במיקום שונה בגלגל).

Tesla model Y RWD

Mazda Miata NC1 2008

פורסם

בלימה אחת וצריך להחליף צמיגים ?? נסחפת קצת, אפילו מאד.

שום מדרגה לא תווצר

מבלימת חירום אחת, וגם לא מכמה בלימות (שמן הסתם יהיו במיקום שונה בגלגל).

הוא לא נסחף בכלל!

כשהיתי צעיר לקחתי את הרכב של אבא שלי ( מזדה טנדר חדש) על כביש מהיר נוסע במהירות גבוהה מאוד ולא ממש שם לב לכביש (יש בנות ברכב..:-D).

כשכבר הזזתי את המבט מהמחשופים ראיתי שבאמצע הכביש (דו מסלולי!!) עומדים רכבים (לא זוכר למה הם עמדו שם ) דפקתי ברקס הכי חזק שרק אפשר למשך לפחות כמה שנייות ואם אני זוכר נכון יותר מ50 מטר סימנים על הכביש.

למזלי לא קרה כלום - אבל כשהתחלתי לסוע שוב , הרגשתי ברעידות חזקות בהגה , התבררו שהגלגלים הקידמיים נעשו מעט שטוחים בנקודה מסויימת !

למחרת החליפו 2 צמיגים .

פורסם

ואני דווקא אענה בניגוד לכל התשובות כאן.

בעת נעילת גלגלים, עקרונות פיזיקלים גורמים לכך שגלגל נעול הופך להיות גלגל מוביל.

המשמעות - אם בעת בלימה ננעלים לך אך ורק הגלגלים האחוריים - בבלימה חזקה (ובהנחה שאתה במהירות מספיק גבוהה) - הרכב יסתובב ב-180 מעלות, כך שהגלגלים האחוריים "יהפכו" להיות ה"קדמיים".

[הערת הנהלה - מה שכתוב כאן זו שטות מוחלטת. לעולם לא יינעלו הגלגלים האחוריים בלבד, יש מערכת בכל רכב שמונעת זאת. הסיבה לביצוע "צלחת" בבלימה היא אחרת]

במידה ואינך נוסע במהירות מספיק גבוהה, אתה תבצע רק סיבוב חלקי -> כלומר, הרכב "יזרוק תחת" (כמה בדיוק ? תלוי במהירות הנסיעה).

בנוסף לכך, במידה והגלגלים הקדמיים מוטים הצידה (כלומר, הרכב במהלך ביצוע סיבוב/פנייה) - ההתנהגות שתיארתי לפני כן, תתרחש בצורה יותר מהירה (מושפע ממהירות הנסיעה ו"חדות" הפנייה) - זה קורה תודות לכוח הצנטריפוגלי.

בגלל סיבות אלו -

1. אסור לבלום רכב במהלך ביצוע פנייה (כמובן שיש לקחת את זה בפרופורציות ובהתאם לסיטואציה -> אין דין בלימה עדינה בפנייה קלה לעומת בלימה חזקה בפנייה חדה).

2. הותקנו ברכבים מערכות ABS, שמטרתן למנוע את נעילת הגלגלים, וע"י כך לאפשר לרכב שליטה מסויימת עם ההגה.

לגבי השאלה המקורית - ברכב ללא מערכת ABS, יש לבלום ע"י ביצוע פמפום במערכת הבלימה. זה גם מונע נעילת גלגלים, וגם מאפשר שליטה על הרכב לצורך ביצוע תימרון.

[הערת הנהלה - מה שכתוב למעלה לגבי פמפום - זוהי שטות מוחלטת]

ה"חיסרון" העיקרי (וכנראה היחיד) של רכב עם מערכת ABS - מרחק הבלימה יותר ארוך ביחס לרכב ללא מערכת ABS (אך בתמורה - מקבלים אפשרות היגוי בזמן הבלימה...).

[הערת הנהלה - מה שכתוב למעלה זו שטות מוחלטת, שהיתה אולי נכונה ברכבים לפני 20 שנה]

אם תחפשו בגוגל, תמצאו הנחיות לכאו ולכאן. ההבדל הוא שי אלו שלא מבינים את הפיזיקה ונותנים תשובות כי זה נראה להם הגיוני, וישנם כאלו שמבינים את העקרון הפיזיקלי ולכן מבינים מדוע התשובה ההפוכה היא הנכונה...

למי שמפקפק בתשובתי (ויש לא מעט כאלו...), אני מצרף קישורים לאתרים עם "מעט" ידע ופחות ניחוש או דעה אישית

[הערת הנהלה - למען הסר ספק וחיסכון זמן לחברי הפורום - אין קשר בין הקישורים לשטויות שנכתבו למעלה]

http://www.daflanoheg.co.il/default.asp?newsletter=true&sid=52&aid=443

http://clickit3.ort.org.il/Apps/WW/page.aspx?ws=6124d62e-cc80-4d60-aa9b-89d19788e3e2&page=e20a3e77-1ffc-4881-8f40-c7e8d688a2df&fol=6f9f22bd-d934-4f7a-8421-5bd2ded20329

http://www.vehicle-lab.net/abs_heb.html

http://cms.education.gov.il/EducationCMS/PortalHorim/AdamChevraSvivva/ZehirutBadrachim/NohagimBageshem.htm

פורסם

כל מה שאמרת מתבסס על ההנחה שהגלגלים האחוריים נעולים והקידמיים לא !

ההנחה הזאת כמעט ולא מתקיימת במציאות של בלימת חרום (לחיצה חזקה נועלת את כל הגלגלים ! )

הרכב ימשיר בכיוון שהוא נע בו ברגע הבלימה (כל הגלגלים נעולים)- כלומר

1) אם אתה בקו ישר , הרכב יחליק ישר (יתכן והוא יסתובב סביב צירו אבל כיוון ההתקדמות יהיה ישר קדימה )

2) אם אתה בסיבוב הרכב ימשיך בכיוון הקו המשיק לסיבוב ( כאן הסבירות שהרכב יסתובב סביב צירו היא גבוהה יותר אבל שוב - כיוון ההתקדמות יהיה בכיוון הקו המשיק לסיבוב ! .

נ.ב.

אחרי שקראתי את הלינקים שצירפת

לינק 1 - זה מה שמלמד משרד התחבורה - בלימה בפימפום לא יעילה ! אני רוצה לראות איך אתה מפמפם לפחות שלוש פעמים בשנייה ותוך כדי מנווט את הרכב למקום אחר ?? אולי אחרי מאות תירגולים תצליח .

לינק 2 - יתרונות ABS - כולנו מכירים ולא מערערים על כך (ההמשך נראה כמו מתוך ספר תיאוריה ?? )

לינק 3- נו באמת ...

לינק 4 - ראה תשובה ללינק הראשון

פורסם

ויש כאלו שמעולם כנראה לא ביצעו בלימת חירום בפועל ומסתמכים על משוואות בפיזיקה.

התאור שלך מוטעה. למה אתה מניח שהגלגלים האחוריים ננעלים לפני הקדמיים ? הם לא.

מערכת הבלימה מחלקת את הבלימה כך שרוב הכוח מופעל על הגלגלים הקדמיים, בגלל שהמשקל עובר קדימה

בבלימה, ולכן לקדמיים יש יותר אחיזה.

תאמין לי שבלמתי עם נעילת גלגלים הרבה פעמים, גם במסלולי מירוצים וגם בכביש (במקרי חירום אמיתיים או בתרגולים),

מעולם לא דפקתי סיבוב של 180. תמיד זה נגמר בתת היגוי (הרכב ממשיך ישר), עד שמשחררים את הבלמים ומקבלים היגוי

חזרה.

סיבוב כזה של 180 יכול לקרות בבלימה בסיבוב עם העברת משקל וכו', אבל זה מקרה קיצון.

Tesla model Y RWD

Mazda Miata NC1 2008

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4723 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

Guest
הנושא הזה נעול לתגובות.

• תוכן חדש...